Παρασκευή 8 Μαΐου 2020

ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ



ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΑΣΤΙΚΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ- ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ : ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ

Προοίμιο

Ο Δήμος μας, η  πόλη μας, δημιουργήθηκε  από ανθρώπους που είχαν την δύναμη  να αναγεννηθούν μέσα  από την τέφρα τους. Μακριά από τις πατρίδες τους , πρόκοψαν δημιούργησαν βιος, εμπόριο βιοτεχνίες. Από ανθρώπους προοδευτικούς που αγαπούσαν τις νέες ιδέες και πρωτοστάτησαν σε  όλους του αγώνες του Λαού μας. Είναι μία πόλη που δημιούργησαν τίμιοι βιοπαλαιστές  της ζωής και αγωνιστές  των κοινωνικών αγώνων. Οι παππούδες  μας έμαθαν τι σημαίνει προσπάθεια, νοικοκυροσύνη, αγώνας και αγάπη για την εργασία και τη γνώση.
 Η πόλη μας προσέλκυσε , αναπτυσσόμενη,  πληθυσμούς από τα νησιά μας, την Κρήτη, τη Μάνη. Εξελίχθηκε σε   μία πόλη ζωντανή με πολιτιστική παράδοση και πλούτο. Μία πόλη ανοιχτή,  στους ανθρώπους φιλόξενη και ζεστή. Η πόλη μας πάντρεψε με επιτυχία,  την παράδοση και τον πολιτισμό διάφορων περιοχών της πατρίδας μας  με τη μήτρα μας, την Μικρά Ασία και την Ιωνία. 
Πολλοί από εμάς, μεγαλώσαμε    στο Κερατσίνι και τη Δραπετσώνα, στην καλύτερη στιγμή για την πόλη μας . Η πόλη άλλαζε ριζικά,  το Κερατσίνι και η Δραπετσώνα, χάρη στους αγώνες των γονιών μας  , γινόταν καλύτερες, αποκτούσαν υποδομές, στον αθλητισμό τον πολιτισμό, ανέπτυσσαν πνεύμονες  πρασίνου.  Μία αλυσίδα Δημάρχων αξιοποίησαν πλήρως την μακρά περίοδο οικονομικής ανάπτυξης της χώρας,  της  Ελληνικής Οικονομίας δημιούργησαν  τις υποδομές για  μία πόλη που σέβεται το περιβάλλον και τον άνθρωπο.

Σήμερα όμως έχουμε μία άλλη πραγματικότητα. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα που δημιούργησε η κρίση. Πρέπει να ανταποκριθούμε σε νέες ανάγκες. Πρέπει να θέσουμε νέους στόχους.
Η πόλη μας  σήμερα,  έχει αλλάξει. Έχει επεκταθεί σε σχέση με τις δεκαετίες του 70, του 80 και το 90, σε έκταση και έχει αυξηθεί σε πληθυσμό. Η οικονομική όμως κρίση, δεν επέτρεψε να συνοδευτεί αυτή η επέκταση με αύξηση της ευημερίας.
Η  κρίση δυστυχώς  αφήνει ανεξίτηλα τα σημάδια της στο σώμα  της πόλης μας . Υπερχρέωση, υποχώρηση της εμπορικής κίνησης, υποβάθμιση του περιβάλλοντος.  Ενώ θεωρούσαμε ότι έχουμε ξεχάσει την πόλη που δεν έχει ζωή, γιατί της την αφαιρούσαν οι ρυπογόνες βιομηχανίες, ολόκληρες περιοχές μας, υποφέρουν από τη δυσοσμία  και τη ρύπανση που παράγουν καινούριες παραγωγικές δραστηριότητες ή επαναδραστηριοποίηση παλιών , δυστυχώς είτε  πλησίον  είτε μέσα στον οικιστικό ιστό.
Δεν έχουμε  κανέναν ενδοιασμό στο να δηλώσω ότι ήταν τουλάχιστον ατυχείς, και υποβάθμισαν την πόλη μας, όλες οι νομοθετικές ρυθμίσεις, τόσο κατά το παρελθόν όσο και σήμερα, που επέτρεψαν την περιβαλλοντική μας υποβάθμιση.  
Την ίδια ώρα, η επέκταση της δραστηριότητας του εμπορικού λιμανιού του Πειραιά, η αναμφίβολη αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας,  ενώ θα έπρεπε να μειώνει  δραστικά την ανεργία στην περιοχή μας και να μας φέρνει νέο πλούτο, αυτό δεν συμβαίνει. Ενώ η Πόλη μας επιβαρύνεται περιβαλλοντικά, κανένα αντισταθμιστικό όφελος δεν κερδίζει.
Η σημερινή πραγματικότητα αναδεικνύει τις προκλήσεις,. Τις σύγχρονες προκλήσεις μία απαιτητικής   και πολύπλοκης πραγματικότητας. Μίας πραγματικότητας που απαιτεί να διευκολύνεις την ανάπτυξη και ταυτόχρονα να προστατεύεις το περιβάλλον. Να  μην αρκείσαι στις  υπάρχουσες   κοινωνικές δομές και τη βελτίωσή  τους αλλά να αναδεικνύεις τις  δυσμενείς συνέπειες  της  κρίσης και να προσπαθείς να συμβάλλεις στην αντιμετώπισή τους. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκεται μπροστά σε ένα νέο και κρίσιμο σταυροδρόμι, παντού, και ειδικότερα   στην  πόλη μας.
Δεν μπορούμε να πάμε σαν άλλοτε.
Κάθε εποχή έχει τους ανθρώπους της.
Για αυτό και δεν δημιουργούμε μία ακόμη Δημοτική Παράταξη. Δημιουργούμε ένα Κίνημα Πολιτών.
Το Κίνημα που δημιουργούμε στην Πόλη μας για την Πόλη μας, είναι ένα Κίνημα Πολιτών. Είναι ένα γνήσιο Κίνημα του Λαού, των επαγγελματιών , των εργαζόμενων, των βιοπαλαιστών, της νεολαίας, της τρίτης ηλικίας, που έχουν το  Δικαίωμα να ζουν,  να διασκεδάζουν, να εργάζονται να δημιουργούν, να μορφώνονται ,  σε μία πόλη Έξυπνη, Όμορφη και Ασφαλή. Δημιουργούμε ένα Κίνημα Πολιτών, που στόχο έχει την  δημιουργία των όρων μίας βιώσιμης αναπτυξιακής πορείας για την πολιτών
Μέλος  της Κίνησής μας, μπορεί να γίνει κάθε πολίτης, είτε είναι κομματικά ενταγμένος, σε κόμματα του Δημοκρατικού Τόξου, είτε είναι ανένταχτος. Κάθε πολίτης που αποδέχεται την ανάγκη της προόδου, που εξασφαλίζει καλύτερες συνθήκες, περιβάλλοντος,  ζωής και εργασίας για όλους.
Η Δημοτική μας παράταξη, είναι ανοιχτή και Δημοκρατική στη Λειτουργία της, με διαδικασίες λογοδοσίας και διαφάνειας.
Η Δημοτική μας παράταξη, είναι βαθιά συλλογική και δεν είναι προσωποκεντρική . Είναι βαθιά θεσμική και δεν υποκύπτει στην αυθαιρεσία της « ενός ανδρός αρχή», που υπηρετεί το σημερινό σύστημα επιλογής Δημάρχων. Είναι μία παράταξη, που στηρίζει την λειτουργία ενός Ανοιχτού Δήμου, και όχι τη διαδικασία, της συγκεντρωτικής λήψης των αποφάσεων

Άρθρο Πρώτο
Όνομα Έμβλημα
Όνομα και έμβλημα της Δημοτικής μας Κίνησης είναι η λέξη  « ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ». Για εμάς η λέξη αυτή εκφράζει την ανάγκη μέσα από διαρκείς αλλαγές να γίνεται η ζωή στην πόλη μας καλύτερη. Εκφράζει την απόρριψη των κάθε είδους δογματισμών.

Δεύτερο Άρθρο
Έδρα
Έδρα της Παράταξής μας, είναι ο Δήμος Κερατσινίου- Δραπετσώνας, ενώ γραφεία μπορεί να έχει σε οποιοδήποτε μέρος, του Δήμου.

Τρίτο Άρθρο
Συνέλευση- Είδη Συνελεύσεων.
1.  Κυρίαρχο όργανο της Παράταξης είναι η Συνέλευση των Μελών, η οποία συγκαλείται κάθε δύο μήνες Κάθε δύο έτη, σε ειδικά καθορισμένη Συνέλευση εκλέγονται τα αιρετά μέλη του Συντονιστικού Οργάνου της  Παράταξης, το οποίο είναι η Πολιτική Επιτροπή. Στην ίδια Συνέλευση μπορούν και να τροποποιηθεί το παρόν καταστατικό. Για την Τροποποίηση του καταστατικού, ή θα ενεργοποιήσει τη διαδικασία η Πολιτική Επιτροπή, με σχετική Εισηγησή της στη Συνέλευση ή το 1/3 των μελών της Παράταξης. Η απόφαση τροποποίησης λαμβάνεται με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων.

2.  Με ευθύνη της πολιτικής Επιτροπής, κάθε τέσσερα χρόνια συγκαλείται ειδική εκλογική Συνέλευση της Παράταξης, σε χρόνο ικανό πριν τις εκλογές. Η Συνέλευση εκλέγει τον Επικεφαλής της Παράταξης, αποφασίζοντας ελεύθερα μεταξύ των καταστατικά οριζόμενων  τρόπων εκλογής. Σε περίπτωση αυτόνομης εκλογικής καθόδου, ο Επικεφαλής, είναι και ο υποψήφιος Δήμαρχος. Στην ίδια Συνέλευση επικυρώνεται και το προεκλογικό πρόγραμμα. Σε περίπτωση συνεργασιών, αποφασίζεται η Συνεργασία και Επικυρώνεται το προγραμματικό πλαίσιό της.
3.  Κάθε Φθινόπωρο σε ειδική συνέλευση αποφασίζεται το στρατηγικό πλαίσιο της δράσης της παράταξης για την περίοδο που ακολουθεί. Αποφασίζεται η  συνολική πολιτική στρατηγική  και οι στρατηγικοί στόχοι της περιόδου που ακολουθεί.
4.  Στην αρμοδιότητα των  Συνελεύσεων που συγκαλούνται κάθε Δίμηνο, ελέγχεται η υλοποίηση του προγραμματισμού της παράταξης, ενώ μπορεί να αποφασιστεί η χωρική και θεματική της οργάνωση. Η Συνέλευση ελεύθερα ιδρύει ή συγχωνεύει η καταργεί οργανωτικές δομές, και ορίζει τον Κανονισμό λειτουργίας τους. Σε κάθε Συνέλευση Εγκρίνεται η είσοδος νέων μελών.
5.  Αποφάσεις στις Συνελεύσεις λαμβάνονται μόνο από τα μέλη της Παράταξης, με φανερή ψηφοφορία, εκτός από τις εκλογικές διαδικασίες στις οποίες  διεξάγεται μυστική ψηφοφορία. Σε περίπτωση περισσοτέρων από δύο προτάσεων σε ένα θέμα, υιοθετείται η άποψη που έχει την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων. Μέχρι δε το σχηματισμό αυτής της πλειοψηφίας διενεργούνται διαρκείς ψηφοφορίες,  κατά τις οποίες αποκλείεται η άποψη που έχει τις λιγότερες ψήφους  κάθε φορά.
6.  Η Συνέλευση είναι το μόνο Πειθαρχικό Όργανο της Παράταξης. Μέλος μπορεί διαγραφεί, μόνο αν είναι κάθετα αντίθετο με τις καταστατικές αρχές της παράταξης, καθώς και αν προκύψουν ζητήματα ηθικής. Η διαφοροποίηση σε ζητήματα πολιτικής, δεν θεωρείται αιτία διαγραφής από την παράταξη. Η διαγραφή γίνεται κατόπιν εισήγησης της Πολιτικής Επιτροπής, ή του 1/3 των μελών και αποφασίζεται σε μυστική ψηφοφορία με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών. Είναι επιβεβλημένο στο μέλος που προτείνεται  η διαγραφή να δίδεται το δικαίωμα της αιτιολόγησης της στάσης και των απόψεών του στη Συνέλευση.
7. Οι συνελεύσεις της Παράταξης, είναι ανοιχτές σε κάθε πολίτη, ο οποίος μπορεί να εκφράσει άποψη.
8. Σε κάθε Συνέλευση εκλέγεται Τριμελές Προεδρείο, που απαρτίζεται από τον Πρόεδρο της Συνέλευσης, των Γραμματέα, που τηρεί τα Πρακτικά, και τον ψηφολέκτη, ο οποίος μαζί με τον Πρόεδρο, επικυρώνουν τις αποφάσεις.


 Τέταρτο Άρθρο
Μέλη : Δικαιώματα - Υποχρεώσεις
1Μέλος της παράταξης, γίνεται όποιος αποδέχεται τις αρχές και τις αξίες του καταστατικού της Παράταξης.
2.  Η εγγραφή του γίνεται με αίτηση η οποία εγκρίνεται από τη Συνέλευση. Η Συνέλευση είναι υποχρεωμένη να εγκρίνει την εγγραφή του μέλους, εκτός αν διατυπωθούν και τεκμηριωθούν ενστάσεις, σχετικά είτε με δράση αντίθεση προς τις αρχές της παράταξης, είτε  για λόγους ηθικούς.
3. Τα μέλη της Παράταξης έχουν την υποχρέωση της διάδοσης των ιδεών της παράταξης, της στήριξης των δράσεων της, της οικονομικής συμμετοχής, στα έξοδα και τις δαπάνες που απαιτούνται για την επίτευξη των πολιτικών της στόχων.
4. Τα μέλη της παράταξης έχουν το Δικαίωμα της συμμετοχής στις Συνελεύσεις της Παράταξης με πλήρες Δικαίωμα Λόγου και ψήφου.
5. Έχουν πλήρες Δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι, καθώς και όσα άλλα Δικαιώματα προβλέπονται στο παρόν καταστατικό.

Πέμπτο άρθρο
Πολιτική Επιτροπή
1.  Συντονιστική Όργανο της Παράταξης είναι η Πολιτική Επιτροπή. Η πολιτικής Επιτροπή αποτελείται από 5  έως 7 αιρετά μέλη και το Δήμαρχο,  βουλευτές, Περιφερειακούς Συμβούλους, Δημοτικούς Συμβούλους,  από πρώην βουλευτές, Δημάρχους, Αντιδημάρχους, Προέδρους Οργανισμών του Δήμου, Περιφερειακούς Συμβούλους, που είναι μέλη της Παράταξης,  και τον Επικεφαλής της Παράταξης.
2.  Τα αιρετά μέλη, εκλέγονται με μυστική ψηφοφορία, της οποίας προηγείται η εκλογή τριμελούς Εφορευτικής Επιτροπής. Η σταυροδοσία είναι μέχρι των 40% των μελών του Οργάνου. 
3.  Για την διευκόλυνση της πολιτικής και οργανωτικής δουλειάς, συστήνει τομείς δράσεις και πολιτικής με υπεύθυνο ένα μέλος της, και στους οποίους συμμετέχουν  μέλη της παράταξης.
4.  Για τον συντονισμό της Οργανωτικής Δουλειάς της εκλέγει έναν συντονιστή, ο οποίος είναι και υπεύθυνος για την τήρηση του Μητρώου Μελών της Παράταξης.
5.  Για την τήρηση του Ταμείου της Παράταξης, ορίζεται ένας οικονομικός Διαχειριστής.
6.  Η πολιτική Επιτροπή, συγκαλείται δύο φορές το μήνα, υλοποιεί τις αποφάσεις των Συνελεύσεων. Υποχρεωτικά συγκαλείται πριν από κάθε Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε να καθορίζεται η στάση της Παράταξης σε κάθε Δημοτικό Συμβούλιο.
7.  Η πολιτική Επιτροπή συγκαλεί τις Συνελεύσεις της Παράταξης και ορίζει την ημερήσια Διατάξεων αυτών. Στις συνεδριάσεις των άρθρων 2 παρ.1,2, και 3 του παρόντος, η ημερήσια Διάταξη, ορίζεται δεσμευτικά από τα παραπάνω άρθρα.
8.  Η πολική Επιτροπή έχει δικαίωμα να εισηγηθεί την τροποποίηση του παρόντος.
9.  Οι συνεδριάσεις συγκαλούνται με ευθύνη και Επιμέλεια του Επικεφαλής της Παράταξης, ο οποίος και Προεδρεύει σε αυτές.

Έκτο Άρθρο
Επικεφαλής- Υποψήφιος Δήμαρχος
1.1.  Ο Επικεφαλής  της Παράταξης, είναι ο εκπρόσωπος της Παράταξης. Εκφράζει τις ιδέες και τις απόψεις της, έχει την ευθύνη ενιαίας έκφρασης του πολιτικού της λόγου, και την ευθύνη Συντονισμού της Πολιτικής Γραμματείας. Εφόσον η παράταξη δεν έχει αποφασίσει την εκλογική συνεργασία, με υποψήφιο Δήμαρχο, είτε πρόσωπο που δεν είναι μέλος της, είτε πρόσωπο που είναι Επικεφαλής άλλου Συνδυασμού, ο Επικεφαλής είναι και ο υποψήφιος Δήμαρχος που προτείνει η Παράταξη.
2.  Η θητεία του Επικεφαλής είναι τετραετής. Δεν μπορεί να είναι κάποιος επικεφαλής πάνω από δύο πλήρεις θητείες. Εφόσον εκλεγεί Δήμαρχος, δεν μπορεί να είναι Επικεφαλής πάνω από τρεις συνεχόμενες θητείες
3.  Ο Επικεφαλής εκλέγεται από το σύνολο των μελών της παράταξης, με καθολική ψηφοφορία σε ειδική Συνέλευση. Στην περίπτωση αυτόνομης καθόδου, η Ειδική ανά τετραετία συνέλευση μπορεί να αποφασίσει και Ανοιχτή προκριματική διαδικασία, στην οποία δικαίωμα ψήφου να έχει κάθε πολίτης του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας, που έχει δικαίωμα ψήφου στις Δημοτικές Εκλογές. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να οριστεί και χρόνος διενέργειας προκριματικών εκλογών που δεν μπορεί να υπερβαίνει τους τρεις μήνες. Υποψήφιος μπορεί όποιος συγκεντρώσει υπογραφές από το 1/10 των μελών της παράταξης. Η απόφαση προκήρυξης των προκριματικών εκλογών θα ορίζει και τον τρόπο ανάδειξης και ανακήρυξης του Νικητή.
4.  Στην διαδικασία αξιολόγησης και εκλογής, υπόκειται και ο Δήμαρχος που έχει εκλεγεί ως επικεφαλής της παράταξης. Η παράταξη δεν μπορεί να στηρίξει την εκλογή οποιουδήποτε προσώπου στη θέση του Δημάρχου πάνω από δύο τετραετίες.
Μεταβατική Διαταξη : Μέχρι την καταστατική επιλογή Επικεφαλής, τα καθήκοντα του Επικεφαλής ασκεί ο υποψήφιος Δήμαρχος που προτείναμε στις τελευταίες εκλογές, ο  Παντελής Καμάς.

Έβδομο Άρθρο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ
Η παράταξη , έχει οικονομικούς πόρους, από την συνδρομή των μελών της. Την διενέργεια εκδηλώσεων ή οικονομικών εξορμήσεων. Κατά τις προεκλογικές περιόδους, από όσες πηγές και στο όριο που προβλέπει η εκάστοτε ισχύουσα εκλογική νομοθεσία. Ιδίως κατά την προεκλογική εκστρατεία, αν ο Επικεφαλής, ή ο Οικονομικός Διαχειριστής, αποδεχθούν χορηγία ή ενίσχυση, καθ’  οιονδήποτε τρόπο, η οποία δημιουργεί πολιτικές δεσμεύσεις στην παράταξη, αυτό ελέγχεται αυτοδίκαια πειθαρχικά.

Ακροτελεύτιο άρθρο
Η ανοιχτή και Δημοκρατική Λειτουργία της Παράταξης, η λειτουργία της προς όφελος της πόλης και της Κοινωνίας, είναι  υποχρέωση  και καθήκον, όσων την αποτελούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

  Για εμάς ο διάλογος με τους Πολίτες είναι η πρώτη μας προτεραιότητα. Στις γειτονιές, στα καφενεία, σε συναντήσει με Αθλητικούς Σωματεία ...

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ